Sedm let je Světluška součástí Dačického 12

12. březen 2020

„Porodní bolesti byly, ale po šesti letech už takzvaně víme,“ říká organizátor závodu Dačického 12. Mezi dlouhodobé světluščí pomocníky patří i organizátoři závodu Dačického 12, který se pravidelně koná v Kutné Hoře. Sedmileté zkušenosti s doprovodným nočním během pro Světlušku, který je této akce součástí, má organizátor Jan Ďoubal, který se s námi o své zážitky a rady podělil v rozhovoru.

Od kdy podporujete v rámci běhu Světlušku a proč právě tu?

CD*KH a běh Dačického 12 podporuje Světlušku od roku 2017, kdy se poprvé běželo pro charitu zhasnutým centrem Kutné Hory. Už ani nevíme, kde nápad vznikl, chtěli jsme celý program posunout a noční běh nám přišel jako dobrý nápad. A pak už byl k Světlušce a Nadačnímu fond ČRo jen krok. Je to známá známá akce, víme, že se konají běžecké akce, noční i denní, konají i v jiných městech. Tak se to potkalo, vidina krátkého nesoutěžního běhu ztemnělou Kutnou Horou pro dobrou věc.

Je nějaký konkrétní moment, na který doteď vzpomínáte? Něco, co se vám opravdu zapsalo?

Překvapilo nás možná, jaký je o Běh pro Světlušku zájem. Běhají ho mladí, staří, hezcí, méně hezcí, rodiny s dětmi. Lidi chtějí podpořit nějakým způsobem hendikepované osoby, spoluobčany a nemyslet jen na sebe. Každým rokem podle našeho odhadu běhá pro Světlušku v Kutné Hoře cca 200 "závodníků" a vybere se nemalá částka pro zrakově postižené. Rádi to pak spojujeme s kulturním programem v předvečer hlavního závodu a je to takové pohodové, klidné. Menší stres a tlak, aby vše dopadlo, zažíváme až při samotné sobotní akci.

Běh pro Světlušku v Kutné Hoře

Jak organizačně náročné je běh uspořádat?

Tak po šesti letech už takzvaně víme. Kde postavit bránu, basecamp Světlušky, zařídit na úřadě zhasnutí a tak dále. Ale porodní bolesti samozřejmě byly, chceme poděkovat městu a i policii, jak nám při našich akcích vychází vstříc. 

Co byste doporučil těm, kteří také přemýšlí, že by benefiční akci pro Světlušku přichystali?

Nebát se organizace, lidi chtějí pomáhat pohybem a přispívat na dobrou věc. Je to práce navíc, ale výsledek stojí za to. Rádi nováčkům poradíme.

Budeme se na další běh pro Světlušku těšit i letos?

Určitě, ve spolupráci bychom rádi pokračovali a můžeme asi už říci, že charitativní běh pro Světlušku k Dačického 12 už prostě patří. Takže 9. 8. 2024 večer na značkách u chrámu svaté Barbory.

Spustit audio