„Atmosféra je neopakovatelná, to se musí zažít,“ popisuje organizátorka benefiční akce pro Světlušku Helena Gryčová

12. březen 2020

Koncem listopadu loňského roku se v Újezdě nad Lesy rozsvítil vánoční stromek. V předvánoční sezoně to není nic neobvyklého, pro Světlušku ale tato událost přinesla významnou pomoc. Na podporu nevidomým a slabozrakým se totiž během rozsvícení podařilo vybrat neuvěřitelných 167 105 korun. Za organizací malé benefiční akce stojí pořadatelka Helena Gryčová, vedoucí odboru kultury a školství Městské části Prahy 21.

Kdy jste se rozhodli začít pomáhat Světlušce a proč zrovna této organizaci?

První sbírka pro Světlušku začala v roce 2016, protože ve škole byl integrován chlapec se zrakovým postižením. Syn jedné paní učitelky v té době pracoval ve Světlušce, a tak jsme se dali dohromady.

Popíšete, prosím, o jakou benefici se ve vašem případě přesně jedná?

Charitativní sbírky pro Světlušku se konají každý rok v září během pochodu Za loupežníkem Drholcem a od roku 2016 i při rozsvícení vánočního stromu.

Jak fungujete na místě?

Před pochodem Za loupežníkem Drholcem jsou nám zaslány reklamní předměty Světlušky, která má na naší akci svůj stánek. V něm pod dohledem dospělé osoby pomáhají s dobrovolnou sbírkou děti ze školy. Co se týká vánočního Jarmarku – zúčastněné třídy vyrábí od září výrobky s vánoční tematikou, maminky, babičky a zaměstnankyně úřadu napečou, ve stáncích jsou připravené světluščí kasičky. Moc nás také těší, že se od roku 2020 pravidelně účastní akcí paní ředitelka Gabriela Drastichová, poslední dva roky i s nevidomými hudebníky. Finanční částka se navyšuje i o dražbu obrazů újezdských amatérských výtvarníků.

Kdo všechno se na benefici organizačně podílí, kolik se nakonec dohromady sejde pomocných rukou?

Kolem Drholce sedm lidí včetně dětí, o jarmarku je těch hlavních pět, ale pak pomáhají také paní učitelky, hasiči, zaměstnanci úřadu, kteří si řídí už své části.

Jaké bylo tuto akci organizovat poprvé?

Pohodové. Měli jsme zkušenost s jarmarky pro UNICEF a ze strany Světlušky nikdy nebyl problém cokoli dohodnout. Navíc místní přispěvatelé nás místní organizátory znali, takže oboustranná důvěra sbírce pomohla a turisté byli rádi, že přispívají na dobrou věc. Stejně tak tomu bylo i o prvních Vánocích se Světluškou, tehdy však ještě nebyl součástí jarmark.

Jak dlouho se na benefici chystáte a jak je pro vás časově náročná?

Na Drholce max. týden, na rozsvícení stromu začínají první schůzky škola+úřad koncem září, ve škole se průběžně vyrábí, v listopadu se ladí přípravy a v den rozsvícení jsou přípravy od 13 do 16 hodin.

Co byste doporučila těm, kteří si chtějí něco podobného také vyzkoušet?

Ať se přijedou podívat do Újezda nad Lesy, atmosféra je neopakovatelná, to se musí zažít. A výsledná částka dobrovolného příspěvku nás organizátory motivuje k další práci. Chce to silný nekonfliktní tým a nepostradatelnou podporu, v našem případě MČ Praha 21.

Spustit audio